struka(e): prehrambena tehnologija

konjak (franc. cognac, po južnofranc. gradiću Cognac), zaštićeno ime plemenitoga žestokog alkoholnog pića od vinskoga destilata. Mlada, niskoalkoholna, bijela aromatična vina od vinskih sorti Folle blanche, Ugni blanc i Colombard destiliraju se i rektificiraju, a zatim destilat (volumni udio etanola 60%) dozrijeva (od 1 do 10 pa i više godina) u bačvama od stare hrastovine kako bi poprimio svojstvenu boju, okus i miris (buke). Miješanjem destilata različitih berbi, boje, mirisa, okusa, punoće, jakosti i starosti te razrjeđivanjem dobiva se konzumni proizvod standardne kvalitete. Ona ovisi o lokaciji vinograda, sastavu tla, osunčanosti, zrelosti grožđa, kakvoći vina, destilaciji, kvaliteti hrastove bačve i trajanju dozrijevanja te umijeću miješanja destilata. Konjak se može dobro miješati s mnogim pićima, a poslužuje se temperiran na 18 °C ili posebno zagrijan u tzv. čaši (balonu). Hrvatska inačica konjaka naziva se vinjak, a najpoznatiji su Barun Trenk (nositelj znaka »izvorno hrvatsko«) i Glembaj.

Citiranje:

konjak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 30.12.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/konjak>.